1, تقویت رابطه با خداوند و معصومین (علیهم السلام):
در مرحله پیش گیری از گناهان مربوط به زبان، باید توجه داشت که شخص با تقویت رابطه خود با خداوند و داشتن توسّلات به اهل بیت (علیهم السلام) به طور مستمر، می تواند زمینه های انجام گناه زبانی را از بین ببرد.
2, توجه به آثار خوب ترک گناه و آثار بد انجام گناه: با در نظر گرفتن آثار خوب ترک گناه و آثار بد انجام گناهان زبانی مانند غیبت و سخن چینی و سخن بجا، حق و خیر، می توان از زبان خود مراقبت نمود تا به گناهان مربوط به آن دچار نشد.خداوند متعال در قرآن کریم درباره نکوهش غیبت میفرماید: «و هیچ یک از شما دیگرى را غیبت نکند، آیا کسى از شما دوست دارد که گوشت برادر مرده خود را بخورد؟! (به یقین) همه شما از این امر کراهت دارید .»( حجرات، 12)
3, تقویت اراده: برای مقابله با گناهان، باید اراده قوی داشت. شخص با اراده کسی است که وقتی در مورد کاری، به خوبی تأمل کرد، تصمیم به انجام آن می گیرد و با فعالیت و ثبات قدم آن را به اجرا در می آورد.
برخى دیگر از راه هاى جلوگیرى و دورى از گناه را که بیان کرده اند عبارت است از ؛
1 . مخالفت با هواى نفس :
قرآن کریم ، علت بدبختى بلعم باعورا را پیروى از هواى نفس مى داند: «ولو شِئنا لَرَفعنـهُ بها و لـکِنّه أخلد إلى الإرض و اتّبع هوئه .. .; (اعراف ، 176) و اگر مى خواستیم ، مقام او را با این آیات [ و دانش ها ] بالا مى بردیم ; ولى او به پستى گرایید و از هواى نفس خود پیروى کرد.. .»
2 . نداشتن علاقه زیاد به دنیا و ظواهر فریبنده آن ;
«فلا تغُرّنّکُم الحیوة الدّنیا.. .; (لقمان ،33) پس مبادا زندگى دنیا شما را بفریبد .»
3. دور کردن شیاطین انسى و جنى از خود;
که گاهى در لباس دوست صمیمى ، انسان را به گناه مى کشانند; پس انسان باید با دوستانى که آلوده به گناه هستند و ارتباط با آنها زمینه ساز گناه مى شود قطع ارتباط کند; چنان که خداوند از قول برخى در قیامت مى فرماید: واى بر من !کاش فلان ]شخص گمراه [ را دوست خود انتخاب نکرده بودم .» (فرقان ، 28)
4. پناه بردن و توکل بر خداوند متعال در تمام امور;
«و على اللّه فَلیَتوکّل المؤمنون ; (آل عمران ، 122) و مؤمنان باید فقط بر خدا توکل کنند .»
5 . مواظبت بر نمازهاى واجب و توجه و حضور قلب هنگام نماز;
«إنّ الصّلوة تنهى عن الفحشاء و المنکر; (عنکبوت ، 45) به درستى که نماز [انسان را] زشتیها و گناه باز مى دارد .»
6 . یاد آورى مرگ
یاد آورى مرگ در هر روز باعث جلوگیرى از گناه مى شود . حضرت محمد(صلی الله علیه وآله) مى فرماید: «نابود کننده لذت ها را زیاد یاد کنید ! پرسیدند; یا رسول الله ! نابود کننده لذت ها چیست ؟ فرمود: «مرگ » .
.: Weblog Themes By Pichak :.